Regler for altaner i København skal ændres. Igen.

Københavns kommune havde vedtaget nye regler for altaner i København, som havde til formål at gøre det lettere at få en altan til sin lejlighed, men det viste sig, at reglerne gjorde det mere besværligt, end det havde været førhen.

altan

Teknik- og Miljøforvaltningen har fået udviklet en lysberegner, som skulle gøre det nemmere for borgerne selv at regne ud, hvor stor en altan må være uden at blokerer for lysindfaldet til de andre lejligheder.

Desværre er beregneren så restriktiv, at de fleste af de altaner, der blev opsat sidste år, ikke ville blive godkendt i dag. Alle de altaner – der blev sat op i København i 2015 – havde en dybde på 1,407 meter i gennemsnit.

Men den nye lysberegner godkender kun en dybde på gennemsnitligt 0,56 meter. Problemet er, at de fleste nu til dags forventer, at altaner minimum er 1,3 meter dybe, skriver Politiken.dk

Dette er meget problematisk, mener de tre største altanfirmaer i Danmark, for de risikerer at måtte aflyse opsætningen af 5000 altaner, som de pt. har lovning på, da de ikke kan godkendes med den nye lysberegner.

Konsekvenserne af de nye regler, der blev vedtaget 1. november 2015, kan især mærkes for Valby Andelsboligforening.  De havde haft en rådgiver til at udregne, hor store altanerne måtte være, og denne kom frem til, at de måtte væres 1,30 meter dybe, men kommunen har efterfølgende afvist ansøgningen. Hvis foreningen ville have altaner, måtte de maksimalt være 0,80 meter dybe og skulle opfylde en række bestemte krav. Alt dette ville resultere i, at omkostningen for foreningen ville blive 3-5 mio. kr. dyrere, og derfor måtte foreningen droppe drømmene.

”På 0,80 meter kan der jo dårligt sidde to, og hvis vi gerne vil have børnefamilierne til at blive her, så skal man jo helst kunne sidde fire derude og spise. Ellers er det jo nærmest bare en fransk altan. Vi kaster ikke så mange penge efter en altan, for at den så kun kan bruges til at holde ølkassen kold”, sagde formanden for foreningen, Stefan Frost Rasmussen til Politiken.dk

Efter at disse problemer med lysberegneren er blevet offentlig kendt, er det nu planlagt, at Teknik- og Miljøforvaltningen skal have udarbejdet en løsning den 22. februar 2016.
Når en sådan løsning foreligger, bliver det forhåbentligt igen muligt at opsætte altaner i København.

Hvis din forening drømmer om at få altaner på jeres ejendom, rådgiver VOPA hellere end gerne om jeres muligheder. Vi sender én af vores byggesagkyndige ud til jer, som så vurderer, hvad der er muligt og udarbejder et tilbud, der passer til jeres ønsker.