Dine vinduer har betydning for indeklimaet.

Hvis indeklimaet i din bolig er dårligt, risikerer du ikke kun højere udgifter, men det kan også give helbredsproblemer i form af fx koncentrationsbesvær, hovedpine og allergi. Heldigvis findes der flere gode råd til at undgå disse ting.
vindue

Dug på indersiden af et vindue.

Et væsentligt område at kigge på, når man taler om indeklima, er luftfugtigheden. Hvis dine vinduer er utætte eller for tætte, er der nemlig risiko for, at indeklimaet i din lejlighed i værste fald kan være sundhedsskadeligt.

Hvis dine vinduer er utætte, mærkes det tydeligt på varmeregningen, og der føles måske særligt koldt i nærheden af dine vinduer. Især i vinterhalvåret. Men det kan som nævnt også være et problem, hvis de er for tætte. De har nemlig stor betydning for ventilationen især i forhold til luftfugtigheden i boligen. Det lyder måske ulogisk, men fordi vi er blevet så gode til at tætne vores boliger, er der blevet flere problemer med at få frisk luft ind og dårlig luft ud.

Fugt

En høj luftfugtighed i boligen kan opstå især ved bade- og køkkenfaciliteter, men også hvis du har for vane at tørre dit vasketøj indendørs. Hvis luftfugtigheden i din bolig er for høj, kan det tydeligt ses ved fx kondens på indersiden af vinduer, tapet der løsner sig på væggene, eller at boligen lugter muggent. Den hurtigste løsning på dårligt (evt. fugtigt) indeklima er at blive bedre til at lufte ud. Hver dag. Og helst som gennemtræk minimum 5-10 minutter ad gangen.

Er dine vinduer hårdt ramt af kondens, er det smart at tørre dem af jævnligt, så vandet ikke ødelægger vinduesrammen.

Andre oplagte råd er at lufte ud ved gulvvask, bruge emhætten under madlavning, og sørge for, at holde hele din bolig jævnt opvarmet om vinteren, så du ikke lader et enkelt værelse stå og være koldt.

Nye vinduer?

Hvis dine vinduer er gamle og misligeholdte, kan det være nødvendigt med en udskiftning. VOPA er eksperter i byggeteknisk rådgivning, og vi tager gerne en snak med dig om, hvordan du kan spare penge og energi ved at skifte til mere energibesparende ruder. Ring til os mellem 8 og 16 eller kontakt os via chatten eller vores kontaktformular. Vi sidder klar til at hjælpe.